TRANSPORT GRATUIT: Comanda de minim 50 lei si beneficiezi de transport gratuit! Oferta valabila pana la data de 28 februarie 2022.

TRANSPORT GRATUIT: Comanda de minim 50 lei si beneficiezi de transport gratuit! Oferta valabila pana la data de 28 februarie 2022.

 • 0

  Transport gratuit la comenzi peste 200 lei

Cum să faci o ceașcă de cafea perfectă?

Chiar dacă această apreciere este mai degrabă una subiectivă, ținând mai mult de preferințe, dispoziție sau gusturi personale, o cafea fine făcută și plină de arome va fi cu siguranță pe placul oricărui consumator. Calitatea ei va ține cu siguranță de multe detalii legate de produs și procedura de preparare, care vor face ca băutura pe care o obții să reprezinte o ceașcă de cafea perfectă.

Pentru a te ajuta să iți faci o ideea asupra detaliilor care conduc la a obține o băutură delicioasă, plină de savoare, vom prezenta mai jos câteva informații despre:

 • O scurtă istorie a începutul consumului cafelei
 • Care sunt cele mai cunoscute tipuri de cafea
 • Care sunt cele mai populare metode de preparare a cafelei
 • Sfaturi pentru a prepara o cafea perfectă, oricare ar fi metoda folosită.

Scurtă istorie a începutului consumului cafelei

Cea mai populară legendă despre începutul consumului cafelei este datată pe undeva pe la jumătatea secolului VI, d. CH și îl are în centru pe un păstor yemenit, numit Kaldi, care trăia în apropierea orașului Kaffa. Acesta, în timp ce îți păștea caprele, a observat că atunci când acestea consumau fructele roșii ale unui arbore, deveneau mai energice și mai neastâmpărate. Dorind să testeze singur efectele, a mâncat și el din aceste fructe și a constatat în scurt timp că acestea îi alungaseră oboseala și somnul și devenise și el mai plin de energie.

Încântat de ceea ce descoperise, s-a dus la un călugăr din zonă, numit Chadeli, pentru a-i cere o explicație mai înțeleaptă. Acest călugăr pentru a afla mai multe a zdrobit câteva fructe, pe care le-a fiert în apă, obținând o băutură ce era aromată și frumos mirositoare, ce s-a dovedit a fi eficientă în alungarea toropelii.

Pentru că această băutură a fost preparată și băută în această formulă pentru prima oară în orașul Kaffa, se pare că de aici îi vine și numele de cafea.

Treptat cafeaua a început să facă parte din obiceiurile ritualice ale călugărilor de acolo și în cele ale locuitorilor din zonă și din regiunile apropiate. Interesul tot mai mare pentru licoare, considerată un dar al îngerilor, a dus la cultivarea cafelei și pe plantații controlate.

Primele plantații de dimensiuni mari au apărut în Arabia, extinzându-se apoi în Egipt, Persia, Siria și Turcia.

Fiind multă vreme tratată drept o băutură a păgânilor, ea a fost blamată de creștini. Însă cafeaua fost în cele din urmă acceptată și introdusă și în alimentația creștinilor, pe la sfârșitul secolului al XV-lea, când Papa Clement al VIII-lea i-a descoperit savoare.

La extinderea folosirii acestei băuturi parfumate, cu efecte energizante, au contribuit în mod decisiv marinarii olandezi și francezi, care au adus semințele și în coloniile deținute de țările lor în Indonezia și America Latină.

În prezent producția mondială este una foarte diversificată și mare, fiind realizată în peste 60 de țări, care produc în jur de 7 milioane de tone de cafea anual. Țările cele mai mari producătoare de cafea sunt Brazilia, Columbia, Mexic, Vietnam, Indonezia și India. Cei mai mari consumatori de cafea de pe glob sunt SUA, Franța, Japonia și Italia. Iar cei mai mari consumatori pe cap de locuitor sunt țările scandinave, Suedia, Norvegia, Danemarca, Finlanda și Islanda.

Care sunt cele mai folosite tipurile de cafea?

Cele mai utilizate și apreciate tipuri de cafea sunt cele de cafea arabica și cafea robusta.

Cafeaua Arabica

Este considerată soiul cel mai bun de cafea, fiind denumită și “cafea de munte” sau “cafea arabă”. Ea este și cea mai cultivată la nivel mondial, reprezentând peste 60 % din producție. Cafeaua arabica este originară din Etiopia și este un soi de cafea dulce, cu gust ușor acidulat, însoțit de un buchet foarte diversificat de gusturi și arome, în funcție de regiunea și locul de producție.

Boabele de cafea arabica folosite pentru producerea cafelei cu această denumire sunt alungite și de culoare verde-albăstrui. Culturile sunt în general răspândite în zone din America Centrală și de Sud, dar și în Africa și Asia. Ele sunt destul de sensibile și necesită o îngrijire destul de atentă și minuțioasă.

Cele mai bune tipuri de cafea arabica sunt cele care sunt crescute la altitudini cuprinse între 600 și 2000 de m. Cu cât cultura este la o înălțime mai mare, cu atât boabele sunt mai speciale și sunt folosite pentru a obține o cafea de calitate superioară.

Cafeaua Robusta

Descoperită mult mai târziu, abia pe la sfârșitul secolului al XVII -lea, cafeaua robusta reprezintă un soi de cafea cu gust ceva mai amar și mai puțin rafinat decât cel al cafelei arabica. Ea are un conținut de cafeină dublu față de cel al tipului arabica. Este crescută la altitudini aflate la nivelul mări sau până în 600 m. Plantațiile sunt mult mai rezistente și mai adaptabile,rezistând cu bine în zone calde și cu umiditate crescută. Înflorește de mai multe ori pe an, ceea ce îi asigură o productivitate crescută.

Cafeaua robusta este originară din Africa Centrală și de Vest, fiind răspândită din Guineea până în Uganda. La ora actuală este cultivată pe scară largă în Africa, Indonezia și Brazilia. Producția anuală reprezintă un sfert din producția generală.

Alte tipuri de cafea

Printre alte soiuri de cafea, mai puțin răspândite și cunoscute, menționăm:

 • Cafeaua Liberica

Este originară din Africa, în țări precum Liberia, care îi dă și numele, Uganda și Angola. Ea este o cafea mai puțin prezentă pe piață, dar cu un gust special, bogat, floral-fructat și o culoare specială. Boabele sunt mai mari și de forma migdalelor.

 • Cafeaua Excelsa

Este o cafea originară din Asia de Sud-Est, reprezentând o varietate a speciei Liberica. Gustul sau este unul special și inconfundabil, acidulată, cu note fructate.

 • Cafeaua Maragogype

Este o cafea obținută din încrucișare cafelei arabica, cu cafeaua liberica. Boabele au cele mai mari dimensiuni, iar cafeaua obținută este una amăruie, acidulată, cu gust specific și bogat, potrivită pentru prepararea cafelei la espressor sau filtru.

Care sunt cele mai cunoscute metode de preparare a cafelei

Există numeroase metode de preparare a cafelei, unele dintre ele care se pierd în istorie, altele făcute posibile de evoluția tehnologiei aparatelor de cafea. Cele mai cunoscute și mai utilizate dintre acestea sunt:

 • Cafea la ibric

Cunoscută și drept cafea turcească sau orientală,cu tradiție și în Grecia sau Armenia, prepararea cafelei de acest tip are nevoie doar de un ibric de cupru, o cafea de calitate și ceva tehnică pentru a scoate din boabe toată savoare. Cafeaua trebuie să fie măcinată cât mai fin. Numărul lingurițelor de cafea pot fi una sau două, la o ceașcă, în funcție de tăria dorită. Se poate opta, după preferințe atât pentru varianta fierberii cafelei la foc mic 3-4 minute, cât și pentru cea a adăugării cafelei în apa deja clocotită.

 • Cafea la filtru

Cafeaua la filtru este o metodă modernă de producere a cafelei. Pentru prepararea acesteia este nevoie de un un aparat electric denumit filtru cafea, filtre de hârtie speciale și o cafea pe gustul tău. Aparatul va fierbe treptat apa și o va picura peste cafea, ducând la obținerea unei cafele plăcute, aromate, asemănătoare la gust cu cea turcească. Și aici gustul și tăria cafelei vor fi influențate de cantitatea de apei, tipul cafelei și cantitatea de produs folosită.

 • Cafea la presă franceză

Un alt tip de cafea, ce merge pe principiul turnării de apă fierbinte peste cafea, într-un recipient special, este cafeaua la presă franceză. Pentru pregătirea acesteia va fi nevoie de recipientul special, din sticlă în formă cilindrică, cu un filtru metalic, numit presă franceză, o cafea cum îți place și 5-6 minute de așteptare. De regulă este o cafea mai slabă, dar poate fi făcută și mai tare prin adăugarea unei linguri de cafea în plus la fiecare 200 ml de apă fierbinte, de preferat la temperatura de 95 de grade Celsius.

 • Cafea la espressor moka

Acest gen de cafea se prepară într-o cană metalică specială, de aragaz, ce conține un recipient pentru apă, un filtru pentru cafea și un recipient pentru colectarea cafelei rezultate. Pentru obținerea unei cafele de calitate se recomandă utilizare a 7 g. de cafea pentru 50 ml apă și fierbere la foc cât mai mic. Cafeaua rezultată este în general una mai tare, dar se pot modifica proporțiile pentru a obține exact concentrația pe care o dorești.

 • Cafea la espressor manual sau automat

Cel mai apreciat și din ce în ce mai des folosit tip de producere a cafelei, este metoda espresso. Pentru acest tip de cafea este nevoie de un espressor manual sau automat, achiziționat de la unul dintre producătorii de aparate de acest gen. Pentru producerea acestui fel de cafea sunt foarte importante calitatea aparatului și calitatea cafelei. Ea se obține pentru trecerea unei ape fierbinți la o anumită presiune printr-un dispozitiv umplut cu cafea.

Nu trebuie însă să neglijăm nici în acest caz abilitatea celui care o prepară. Există o adevărată știință și concursuri internaționale pentru cei mai buni barista.

Cafeaua preparată la un espressor automat este considerată cea mai pură și mai aromată. Ea este folosită la obținerea celor mai populare și savuroase tipuri de cafea, espresso scurt sau lung, cafea macchiato, caffe latte, mocha, cappuccino, frappuccino și multe altele variante.

Care sunt cele mai importante sfaturi pentru a obține o ceașcă de cafea perfectă

Nu am putea încheia acest articol fără a menționa și care sunt regulile de bază pentru a obține o cafea cât mai plăcută, parfumată și plină de savoare. Iată care sunt cele mai importante:

1. Cumpărați o cafea premium, de calitate superioară

Un gust perfect se obține folosind o cafea de cea mai bună calitate, de preferat o cafea arabica, produsă în condiții speciale, la altitudini cât mai mari.

2. Verifică data de producție a cafelei

O cafea cât mai proaspăt produsă va avea o aromă mult mai intensă și diversificată decât cea a unei cafele peste care au trecut luni bune de când a fost prăjită și ambalată.

3. Alege cafea boabe

Pentru a deschide și desfășura, atunci când îți dorești, ceea ce are mai bun de oferit o cafea, optează pentru varianta de cafea boabe, pe care, în funcție de metoda folosită, să le macini chiar înainte de a prepara cafeaua sau să le pui direct în aparat.

4. Depozitează cafeaua corespunzător

Pentru a păstra gustul și aromele specifice fiecărei cafele este recomandat să o păstrezi într-un recipient de sticlă sau ceramică, închis ermetic, ferit de lumină puternică, căldură și umiditate.

5. Nu folosi apă de la robinet

Deoarece apa de la robinet este tratată, cu impurități și plină de clor, aspectele vor influența calitatea produsului final. Dacă vrei să obții un gust mai bun, folosește apă filtrată sau îmbuteliată.

6. Ține cont de tipul de cafea, de de modalitatea de prăjire și de măcinare

Fiecare dintre aceste detalii influențează caracteristicile și calitatea ceștii de cafea pe care o servești. De aceea, dacă vrei să obții o cafea desăvârșită, ia în calcul toate aspectele implicate, pentru că fiecare dintre acestea va da un alt rezultat cafelei pe care o vei bea.

7. Cumpără produse din magazine dedicate

Dacă vrei să bei o cafea cât mai bună, ustensilele sunt la fel de importante ca și calitatea cafelei pe care o folosești. Pentru rezultate remarcabile achiziționează aparate de le cei mai buni producători, din magazine de specialitate, chiar dacă prețurile sunt mai mari. Și cumpără cafea doar de acolo de unde ești sigur că ceea ce ți se prezintă este de calitate și coincide cu standardele și așteptările tale.

Toate acestea fiind spuse, o cafea perfectă va fi întotdeauna o cafea de calitate superioară, bogată în nuanțe și arome, parfumată, specială și așa cum îți place, în funcție de moment și dispoziția ta. Iar dacă vrei să te bucuri cu adevărat de o cafea premium, cu textură deosebită și buchet unic, alege unul dintre produsele aflate în oferta magazinului nostru online Las Colinas Coffees!

Ar putea sa va placa

Meniu

Cafelele Las Colinas sunt rezultatul unei selecții atente de boabe de cafea, zone și modalități de recoltare, tehnici de prelucrare și finisare a notelor, produse cu calității finale unice, realizate de o echipă cu gusturi rafinate și cunoștințe speciale.

Reducere de bun venit!

5% reducere

Oferta este limitata

Acum te poti bucura si de 5% reducere la prima ta comanda!

Foloseste codul #Bunvenit in pagina de checkout