Această regiune dispune de cele mai înalte lanțuri montane din America Centrală și de un sol calcaros, cu un PH cu nivel ridicat de aciditate. Masele de aer termal ce vin dinspre Golful Mexic se amestecă cu aerul rece de coboară din lanțul muntos Cuchumatanes (Sierra de Los Cuchumatanes). Acest mix de curenți de aer creează un microclimat perfect de căldură, umiditate și răcoare, ce permite culturilor de pe crestele montane să nu înghețe și crească sănătos, puternice și pline de arome variate.
Guatemala Huehuetenango SHB crește la o altitudine de 1350- 2000 de m deasupra marii, ceea ce îi permite ca, datorită poziției unice, să fie o plantă cu creștere lentă, ce îi permite să inmagazineze în boabe mai multe zaharuri complexe, care se vor adăuga celorlalte arome și note montane.
Toate caracteristicile zonei și solului se regăsesc într-un amestec complex ce influențează calitatea, specificul și unicitatea gustului cafelei ce poartă denumirea de Huehuetenango. Aceasta este o cafea bogată, nuanțată, ușor acidă, parfumată, florală, cu note de fructe de pădure.
Cafeaua care crește le atitudini de peste 1200 de m este denumită SHB (Strictly Hard Beans) datorită acestui specific. Localizarea permite o creștere mai lentă a boabelor, ce le ajută să acumuleze mai mulți nutrienți, minerale și arome, ce se vor transmite în calitatea finală a cafelei obținute, care va fi una organică, mai sănătoasă și mai bogată în compuși volatili.
Întreținerea culturilor și recoltarea boabelor se face după o tehnică tradițională, în care sunt respectate cu mare strictețe procedurile manuale tradiționale de selecție și prelucrare. Metoda de producere este prin spălare cu apa rece și uscare naturală pe terasele morilor.
Produsul obținut va fi unul de specialitate, ecologic, apreciat în egală măsură de specialiști și de consumatori de cafea. Guatemala Huehuetenango SHB este o cafea disponibilă în mai multe varietăți, ce merită să fie preparată cu pasiune și servită cu drag în orice zi,
Profil: Gust foarte dulce și fin, aciditate fructată plăcută, note florale și de ciocolată cu lapte, aroma bogată și complexă.
Note: dulce, citrice, fructe de pădure, flori, ciocolată
Calitate: SHB EP
Altitudine: 1350m – 2000m
Prelucrare: spălare
Varietăți: Caturra, Typica, Bourbon, Catuai
Scor : 84
Cristina Serban –
Cred ca este cea mai buna cafea pentru pret-performanta. Pretul este super ok.
Andrei –
este o cafea drăguță cu o aromă florală dulce, și un gust curat.